Fakta om fästingar Fakta om fästingar

Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever 2–3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen.

Lyssna på en sommarpodd som suger!

image001

Äntligen sommar och dags att njuta ute i det fria!
Luta dig tillbaka och lär dig lite mer om fästingar och hur du skyddar dig mot fästingburna sjukdomar som TBE.

Lyssna på podden här 

Podcasten är producerad av Apotek Hjärtat och presenteras i samarbete med fästing.nu.

Fästingen behöver blod för att utvecklas

fasting_ill_livscykel

Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur ska passera. Värddjur är framför allt möss och sorkar men även stora däggdjur samt ibland också människor. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon. När den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter sveper den med frambenen och griper tag i pälsen på det passerande offret.

Dela artikel:

Se en animerad video om fästingar och TBE

Dela video:

Du känner knappt fästingbettet

fasting_bild_fasting

Många av dem som drabbas av fästingöverförda infektioner har inte ens märkt att de blivit bitna av en fästing. Innan fästingen börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar. När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör. Äggen kläcks några veckor senare och en ny generation fästingar föds.

Dela artikel:

Om du blir fästingbiten

fasting_ill_ta_bort_01

Hjälp varandra att inspektera kroppen noga varje dag om ni varit i områden där fästingar finns. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast.

fasting_ill_ta_bort_02

Barn blir ofta bitna på övre delen av kroppen. Kontrollera även hårbotten och huden bakom öronen.

fasting_ill_ta_bort_03

Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid.

fasting_ill_ta_bort_04

Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.

fasting_ill_ta_bort_05

Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt.

fasting_ill_ta_bort_06

Dra försiktigt rakt ut.

Efteråt

fasting_ill_ta_bort_07

Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så  du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Risken för att få en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas få bort hela fästingen. Är du osäker, rådfråga din vårdcentral.

fasting_ill_ta_bort_08

Kontrollera huden där du blivit biten. Kontakta läkare om det uppstår en rodnad som är större än 5 cm efter 1–4 veckor, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symtom.

Dela artikel:

Se vår instruktionsfilm om hur man ska ta bort en fästing.

Dela video:

Med värmen kommer fästingarna

Fästingarna är aktiva när temperaturen ute överstiger + 5°C. Man brukar därför förenklat säga att fästingsäsongen i Sverige varar från mars till slutet av oktober. I det lite varmare mellaneuropa är ofta fästingsäsongen längre.

fasting_ill_sasong Hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Dela artikel:

TBE riskområden

Områden i Sverige där TBE förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt 70-80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer därifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren.

Viruset finns också på andra håll i landet. Riskområdet omfattar kustområdena från Roslagen till kalmartrakten/Öland och de centrala och östra delarna av mälarregionen. På Gotlands huvudö har endast någon person blivit smittad, däremot har flera blivit smittade på de omkringliggande öarna Stora Karlsö och Gotska Sandön.

Områden runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden.

I Västra Götalands län har personer blivit smittade väster om Kungälv, i Lidköpings- och Mariestadstrakten samt längs Vänerns västra strand.

På senare år har även några smittats av TBE på sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och i Skredsvik. Ett par fall har också rapporterats från södra Dalarna. Enstaka personer smittas varje år i Jönköping, Östergötland, Kalmar, Skåne och Blekinge.

Utomlands finns smittrisk på Åland, i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna och i Ryssland.*

* Källa: www.1177.se

Dela artikel: