Skydda dig mot fästingar och TBE Skydda dig mot fästingar och TBE

Fakta om fästingar

fasting_ill_livscykel

Fästingar är små leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. De trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation.

Fästingarna är aktiva när temperaturen ute överstiger + 5°C. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. När fästingar är aktiva sitter de i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10-20 cm från marken och väntar på ett djur eller människa ska passera. När de känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter sveper de med frambenen och griper tag i det passerande offret.

Dela artikel:

Hur skyddar jag mig mot fästingar och fästingöverförda sjukdomar?

• Bär täckande klädsel och heltäckande skor, helst stövlar när du vistas i områden där fästingar finns.

• Tänk på att inspektera kroppen noga varje dag. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast.

• Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid.

• Barn blir ofta bitna på övre delen av kroppen. Kontrollera även hårbotten och huden bakom öronen.

• Överväga att vaccinera dig mot TBE om du vistas i något av de områden där TBE förekommer.

Dela artikel:

Hur tar jag bort en fästing?

Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt. Dra försiktigt rakt ut. Undvik att klämma på eller smörja in fästingens bakkropp, eftersom detta istället kan underlätta att smittämnen överförs.

Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så kan du sedan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål.

Det ökar inte risken för att få en fästingöverförd infektion om du inte lyckas få bort hela fästingen.

Är du osäker, rådfråga din distriktssköterska. Kontrollera huden där du blivit biten. Kontakta läkare om det uppstår en rodnad som är större än 5 cm efter 1–4 veckor, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symtom.

Dela artikel:

Bör jag vaccinera mig mot TBE?

Fästingöverförd hjärninflammation, TBE, är en allvarlig sjukdom som överförs till människor via fästingar. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan efter kort tid medan smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn.

Någon behandling mot TBE, finns inte. Det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.

Dela artikel: